Emotionele Intelligentie en E.Q
Hoe werkt Emotionele Intelligentie?
- Als je goed afgestemd bent op de mensen om je heen, weet je intuïtief hoe en wanneer je moet reageren. Vaak denken verkopers en leidinggevenden dat ze snel, overtuigend en gevat uit de hoek moeten komen, maar een slecht ‘getimede’ en onoverdachte reactie kan een situatie juist lastig maken. Erger nog, iemand kan teleurgesteld, boos of gefrustreerd worden. Dit is een veelvoorkomende val waarin veel leiders, managers en verkopers verstrikt in raken.
- Maar mensen met een hoge EQ begrijpen dat minder meer is. Er zijn talloze gevallen waarin je mond houden, hoe erg de drang om te spreken ook is, een betere keuze is dan je punt duidelijk te maken. Woorden kunnen altijd wachten om uit je mond te komen, maar je kunt ze niet meer terughalen als ze eenmaal zijn uitgesproken.
- Als je een hoge mate van E.I. hebt, kun je je ook integerder gedragen. In plaats van een “ja-persoon” te zijn en mee te gaan met de massa, heb je duidelijke grenzen en voorkeuren. Jouw waarden dicteren namelijk je beslissingen en wanneer je vanuit je grenzen en waarden handelt, creëert het een natuurlijk selectiemechanisme om de mensen/ klanten af te stoten met wie je niet wilt omgaan en wel de klanten en mensen aan te trekken met wie je wel graag werkt en zaken wilt doen. Dit is de basis van succes.
Het huis van Mindful Emotionele Intelligentie.
We kunnen emotionele intelligentie definiëren dankzij de onderzoeken van psycholoog en onderzoeker Daniel Goleman. Hij beschrijft Emotionele Intelligentie als het vermogen om zowel onze eigen emoties als de emoties van anderen te begrijpen, herkennen en beheersen. Dit voelende deel van ons brein zorgt voor zelfkennis, zelfbeheersing, zelf motivatie, sociale inzicht/empathie en sociale vaardigheden.
Je E.Q. ontwikkelen
Hersenwetenschap (neuroplasticiteit) heeft aangetoond dat Emotionele Intelligentie aangeleerd en ontwikkeld kan worden. Door het (zelf-)bewustzijn van emoties en gedrag te vergroten, kan je reacties en daarmee gedrag van jezelf en de ander positief beïnvloeden.
Wanneer je jezelf in de schoenen van anderen kunt plaatsen om ze te begrijpen, in plaats van alleen je eigen standpunt te interpreteren en conclusies te trekken, ontstaan er inzichten. Je begint te begrijpen waarom mensen zo handelen zoals ze doen. Als je beter begrijpt wat mensen drijft, is het gemakkelijker om met begrip en empathie te reageren, zelfs als je het niet eens bent met hun zienswijze.
Neurowetenschap
De neurowetenschap (zenuwstelsel en hersenenonderzoek) toont aan hoe de hersenstam (reptielenbrein), het limbische brein samen werkt met de neocortex bij stress.We kunnen stellen dat de emotionele triggers beheerst kunnen worden door ons rationeel vermogen. Echter als dit niet goed ontwikkeld of getraind is, dan kan er sprake zijn van ongecontroleerde emotionele disbalans en een 'amygdala hijack'. Paniek, stress, woede, verdriet etc. Het ontwikkelen van onze E.Q.. gebeurt op jonge leeftijd al. Op latere leeftijd is E.Q. te trainen door zelfbewust zijn te ontwikkelen en gedrag- en denkpatronen te herkennen en te doorbreken
Blijf op de hoogte
Ontvang iedere maand relevante artikelen, nuttige tips en
inspirerende quotes en meer.