CONTACT Takkebijsters 72/06 4817 BL Breda | 06-534 12 443  | guido@guidowuner.nl

Hoe werkt Emotionele Intelligentie?

Als je goed afgestemd bent op de mensen om je heen, weet je intuïtief hoe en wanneer je moet reageren. Vaak denken verkopers en leidinggevenden dat ze snel, overtuigend en gevat uit de hoek moeten komen, maar een slecht ‘getimede’ en onoverdachte reactie kan een situatie juist lastig maken. Erger nog, iemand kan teleurgesteld, boos of gefrustreerd worden. Dit is een veelvoorkomende val waarin veel leiders, managers en verkopers verstrikt in raken.

Maar mensen met een hoge EQ begrijpen dat minder meer is. Er zijn talloze gevallen waarin je mond houden, hoe erg de drang om te spreken ook is, een betere keuze is dan je punt duidelijk te maken. Woorden kunnen altijd wachten om uit je mond te komen, maar je kunt ze niet meer terughalen als ze eenmaal zijn uitgesproken.

Als je een hoge mate van E.I. hebt, kun je je ook integerder gedragen. In plaats van een "ja-persoon" te zijn en mee te gaan met de massa, heb je duidelijke grenzen en voorkeuren. Jouw waarden dicteren namelijk je beslissingen en wanneer je vanuit je grenzen en waarden handelt, creëert het een natuurlijk selectiemechanisme om de mensen/ klanten af te stoten met wie je niet wilt omgaan en wel de klanten en mensen aan te trekken met wie je wel graag werkt en zaken wilt doen. Dit is de basis van succes.


Je E.Q. ontwikkelen

Hersenwetenschap (neuroplasticiteit) heeft aangetoond dat Emotionele Intelligentie aangeleerd en ontwikkeld kan worden. Door het (zelf-)bewustzijn van emoties en gedrag te vergroten, kan je reacties en daarmee gedrag van jezelf en de ander positief beïnvloeden.

Wanneer je jezelf in de schoenen van anderen kunt plaatsen om ze te begrijpen, in plaats van alleen je eigen standpunt te interpreteren en conclusies te trekken, ontstaan er inzichten. Je begint te begrijpen waarom mensen zo handelen zoals ze doen. Als je beter begrijpt wat mensen drijft, is het gemakkelijker om met begrip en empathie te reageren, zelfs als je het niet eens bent met hun zienswijze.